TRAKICA

ŽUPANIJA U JEDNOM DANU

Fotosavez Primorsko-goranske županije organizira snimanje cijelog teritorija Primorsko-goranske županije dva puta godišnje pod nazivom „ŽUPANIJA U JEDNOM DANU“. Prošle 2013. godine organizirali smo dva snimanja u proljeće i u jesen i od najboljih fotografija priredili smo izložbu u Filodrammatici u Rijeci u mjesecu prosincu. Tom prigodom nagradili smo najbolje autore i škole. I ove godine slijedimo tu ideju proljetnog i jesenjeg snimanja naše Županije te postavljanjem izložbe nakon drugog snimanja.  Najbolje pojedince i škole nagrađujemo.

Želimo da se u ovoj fotografskoj memoriji nađu fotografije svakog mjesta, sela i zaseoka. Radi ove sveobuhvatnosti lokalno stanovništvo ima veliku važnost snimanja svoga kraja i odabira onoga što ono misli da je važno i vrijedno za njih i što treba biti u ovakvoj  fotografskoj zbirci. Dakle, ne dolazi netko „sa strane“, netko tko  ne poznaje područje i bira po nekom svom senzibilitetu motive i sadržaje,  već to radi domicilno stanovništvo. Pored dokumentarne vrijednosti i značaja ovog snimanja je i u tome što lokalno stanovništvo sudjeluje i odlučuje u stvaranju vizualne, fotografske memorije za buduće generacije.

Snimaju se  prirodne ljepote, kulturno nasljeđe, rad i radni običaji koje  sami stanovnici  svoga kraja prepoznaju kao takve. Snimati mogu, pored lokalnog stanovništva i svi ljudi koji se zateknu na dan snimanja u primorsko-goranskoj županiji koji imaju fotografski aparat i koji prepoznaju ovu jedinstvenu prigodu.

Želimo angažirati i dati važnost mladim ljudima, i zato se  ovim dopisom obraćamo i svim školama na prostoru naše Županije. Po svom opsegu ovo je dosta zahtjevan i velik projekt iza kojega je u 2013. godini ostalo preko 1700 fotografija. I ove godine nastavljamo s prikupljanjem i arhiviranjem  fotodokumentacije o prirodnom i kulturnom habitusu naše Županije

Hvala svim prošlogodišnjim sudionicima i očekujemo njihovo i njihovih prijatelja sudjelovanje i ove godine.

Predsjednik Saveza:
Borislav Božić, prof.

TRAKICA 2